Nyttårsranet på bankplassen

Bankplassen i Oslo ligger i Kongens gate i kvadraturen. Bankplassen har fått sitt navn av at det det var der Norges bank bygde sin første av 3 bygninger. Denne plassen og området er full av historie. En av de største er ranet på den norske bank på nyttårsaften i 1934-35 av Ole  Høiland.

banken
Nasjonalmuseet for arkitektur

Banken han ranet er i dag nasjonalmuseet for arkitektur. Hvelvet og banken er fortsatt mer eller mindre intakt til den dag i dag. I år er Norges bank 200 år og har derfor en utstilling om ranet i deres hvelv.

velv
Inne i hvelvet

Hvelvet i banken var av massivt stål og i toppklasse på den tiden. Det var flere ekstremt tykke dører en måtte gjennom for å bryte seg inn. Høiland fikk med seg 64100 speciedaler i én sekk, da kan en bare tenke seg hvor mye det var i hvelvet.

noklersvarthvitt-1-of-1
Nøklene brukt til å låse hvelvdørene

For å bryte seg inn i banken måtte Høiland ha nøkkelen til hoveddøren. Denne nøkkelen var ikke lett å få tak i. Det var nemlig bare bankbudet som hadde tilgang til den. Til tross for dette fikk Høiland tak i den ved å spionere på bankbudet og med dette fant han ut at bankbudet la fra seg nøkkelen i lykten etter han hadde låst hoveddøren. Dermed kunne Høiland få se på nøkkelen litt grundig. Med denne informasjonen lagde han an nøkkel etter hukommelse. Som konsekvens av dette måtte han prøve hele 2 før han greide det på sin tredje og siste gang.

la%cc%8as
Låser til hvelvdørene

I tillegg til den store låsen på den innerste hoveddøren var det andre dører han måtte dirke seg igjennom. Dette tok tid og gjorde innbruddet ekstra vanskelig. Han greide også å få avstøpt den store låsen med bek .

specci
En specidaler

Høiland betalte 2 av vaktene i banken til å hjelpe seg. Han betalte dem 500 specidaler hver, som i dag er ca. 97 000 kroner. I innbruddet fikk han med seg 64 100 av disse specidalene som tilsvarer i dag ca. 15 millioner kroner i dag.

ole_hoiland
Portrett av Ole Høiland

Ole Høiland låste døren til hvelvet forsiktig etter seg så det ikke skulle bli oppdaget med en gang. Innbruddet ble oppdaget den 2. januar, men da var Høiland allerede på flukt. Han flakket rundt mens han gravde ned pengene på forskjellige steder men til slutt søkte han tilflukt hos en familie i lier. Han ble tatt den 21. januar og mesteparten av pengene ble funnet igjen.

Her kommer intervju med en ansatt på museet.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s